Essentie van een veranderproces

Verandering in kennis, houding en gedrag

Ondersteuning nodig?

 

U kunt ergens nieuwe software neerzetten, maar de essentie van adoptie is dat de medewerkers daar uiteindelijk ook mee aan de slag gaan. Het aanschaffen van nieuwe software is niet zo heel erg ingewikkeld, maar het veranderproces binnen een organisatie kan lastig zijn.


Model acceptatieproces afgeleid van Elisabeth Kübler-Ross.

 

Het model van Elisabeth Kübler-Ross geeft leidinggevenden handvatten om binnen de organisatie het gesprek aan te gaan over emotionele reacties die door een organisatieverandering naar boven komen.

Veranderingen en weerstand
Het is niet vreemd dat er weerstand ontstaat bij het doorvoeren van veranderingen met betrekking tot nieuwe software. Een verandering heeft tijd nodig, voordat het is ingebed binnen de organisatie. Hoe lang een acceptatie duurt, is volledig afhankelijk van de situatie. Acceptatie is een wezenlijk onderdeel waar niet altijd evenveel aandacht aan wordt besteed, terwijl veel organisaties wel willen dat hun medewerkers met de nieuwe omgeving gaan werken.

Als u echt aan de slag wilt met het veranderingsproces, dan wilt u uiteindelijk een bepaalde graad van gebruikersacceptatie halen. MijnOnderwijsportaal helpt bij het ontwikkelen van een passende strategie voor de acceptatie. Op basis van de visie en de doelstellingen van de organisatie.

Tips & tools
De beste manier is om de acceptatie van de nieuwe software zo soepel mogelijk te laten verlopen. Gebruikers moeten zelf aan de slag gaan, maar mogen daarbij wel herinnerd worden aan de nieuwe veranderingen.

Met de volgende tips/tools, kunt u de acceptatie stimuleren:

  • Quick Reference Cards;
  • Training voor de ingebruikname van een nieuwe omgeving aan een aantal key-users, die als ambassadeurs kunnen fungeren;
  • Training door medewerkers zelf;
  • Interne communicatie en nthousiasmering.


Tot slot

U zult altijd rekening moeten houden met een bepaalde ‘opstartfase’ bij het implementeren van een nieuwe omgeving, voordat deze door iedereen efficiënt gebruikt wordt. Zodra medewerkers de voordelen kennen, zullen zij vanzelf enthousiast worden om ermee te werken.

Wilt u meer weten, neem dan gerust contact op.